top of page
Search
  • Writer's picturedare acoustic

V Beli Krajini prijatelja imam

Vsako igram na festivalu "Praznik glasbe", začenši 2015. Vedno sem nastopil v Ljubljani. Letos pa sem seveda kot vedno, zamudil s prijavo in ljubljanske lokacije niso bile več na voljo. Malo mi je zamorilo ker se mi je Ljubljana zdela edina "pravilna" izbira. Druge lokacije so mi preveč odročne...kao. Pač izgovor za točno ne vem kaj. Nekako si navajen neke rutine in je najlažje potem. Itak delam v Ljubljani, zakaj bi se fural v Novo Gorico ali pa Maribor na nastop če je tam bližje? V Novem mestu dotičnega festivala tudi ni (ne vem zakaj). Kaj naj, kaj naj? In si rečem "okej, je že tako namenjeno, gremo izbrati lokacijo ki me prva pritegne". In to je bil Črnomelj. Da sem se odločil ravno za Črnomelj je bil razlog to, da v teh koncih prebiva moja sestra s fantom in mojimi dvemi čudovitimi nečakinjami za katere sem vedel, da bi rade prišle na moj koncert. To je bilo glavno. Ob tej misli mi je zadogajalo in počutil sem se dejansko boljše kot da bi izbral svojo klasično Ljubljano. Dejmo sprobati nekaj novega.


Koncert je potekal na idilični lokacij pod lipami na gričku. Res lepo, narava, cerkev in lepa vijugasta potka do spomenika. Uglasim kitaro na klopci in akcija. Trema seveda obvezno prisotna, sploh ker igram pred domačimi. Ne bi rekel da sem najbolje izvedel koncert, znam dosti bolje, tako da sem se bil na koncu ocenil 3/5. Potem pa sledi presenečenje. Do mene pride organizatorka koncerta, tudi kantavtorka "Claudi zu" in me povabi da bi nastopil na petkovih večerih. ki jih prireja RIC Bela Krajina. Sprejmem z veseljem. Vmes rečemo še besedo z Gašperjem iz 2B - super glasba, prečekirajte!


7.7.2023

Vzamem si dopust od šihta. Da se lahko naspim in pripravim na koncert. Spal sem do 10ih (thank god), potem pa tri ure pripravljal ozvočenje, kable, mešalko, opremo, playlisto. Zamislil sem si da bi odšpilal vse svoje komade. Tako sem koncert naslovil "Skorej čist vse". Sem pač entuziast in rabim nekaj, neko dodano vrednost da mi "zadogaja". Ni se izšlo da bi odšpilal vse komade, sem jih pa odigral 23. Tako dolgega koncerta še nisem imel.

Z Zokom (prijatelj iz NM) se odpraviva na pot ob 17.30. Plan je bil tak, da odšpilam in potem posnameva spot za pesem Mestna revolucija. Po koncertu. Ker komad je bolj alternativen in zahteva alternativni pristop.

Koncert je bil super. Užival sem. Vmes so se oglasili cerkveni zvonovi, ki sem jih uporabil za metronom. Improvizacija. Dosti napak, ampak sem jih osmislil (to je enkrat rekel Žare Pak: "osmisli svojo napako"). Tudi video lekcije z Rick Rubinom so pomagale.

Res je. Samo uživaj. Najdi svojo noto in igraj, kot da je to tvoj zadnji nastop. Ustvari mehurček v katerem se boš počutil ugodno. Na tebi je, ne na publiki. Če ti ne nardiš pravega "vajba", ti nobena publika na svetu ne bo pomagala.

Konec koncerta ob 22h. Začetek snemanja spota ob 23h in do dveh zjutraj. Skakal in plesal sem po črnomaljskih ulicah, ter na novmeškem križišču. Legendaren občutek je ko ustvarjaš nekaj. Sredi križišča so avtomobili obzirno ustavili in počakali, da posnameva kader do konca. Lepo je videti, da ljudje cenijo ustvarjanje.


Zaključek.

Sledi svojim sanjam. Delaj to kar želiš. Verjemi vase. Nikol ne odnehaj v iskanju svoje iskrice, ki ti daje da si živ in da si to kar si ti. Unikat.


Hvala vsem, ki sem jih zgoraj omenil - you are beautiful people.

Hvala moji dragi Lari za ljubezen.


Love, Dare










53 views0 comments

Recent Posts

See All

Krik!

Prijatelj

Hipno se skozi solze zazri v svet. Obuja se ti vest na mladostniške bitke z nadrejenim bikom. Še do danes ni bilo zavedanja, kaj je prav in kaj narobe. Ljubezen ali sovraštvo? Jedek je konec, žre - a

bottom of page